ОСВЕТЛЕНИЕ И НАГРЯВАНЕ

ОСВЕТЛЕНИЕ И НАГРЯВАНЕ

В тази категория ще намерите средства за осветление и нагряване на Вашите влечуги и земноводни...

За протичането на правилен биологечен ритъм, всички животни се нуждаят от светлина - било то нощни или дневни. Времето, което е необходимо за осветление зависи от видовете и тяхната естествена среда. Напр. - тропическите животни имат нужда от 12-14 часа светлина на ден, а тези от умерения климатичен пояс  от 8-12 часа в зависимост от сезона. Важна е и силата на светлината да е съобразена с нуждите на съответния вид. 

Не е необходимо да принуждаваме "потайни и срамежливи" видове, като някои тарантули, скорпиони, сколопендри и др. да стоят непрекъснато на силна светлина и изложени на открито и така да ги стресираме, защото на нас ни харесва силно осветения терариум. 

Нощните животни също се нуждаят от дневната светлина, така 24 - часовите промени в хормоните им ще са напълно правилни - ще знаят дали е ден или нощ, кога трябва да почиват, кога да ядат, да се размножават и т.н. 

Всъщност една често срещана причина за нарушения в храненето и размножаването наред с температурата и необходимата влажност е продължителноста и интензитета на светлината в терариумите. 

Лампите, които използваме за осветление са обикновенни крушки и луминисцентни тръби (които са за предпочитане, защото слабо влияят на температурния режим в съда за отглеждане). 


Желателно е светлината да е бяла дневна - т.нар. DAYLIGHT, тоест да излъчва в спектъра на UVA лъчите, а още по-добре специалните т.нар. FULL SPECTRUM лампи за растения и животни, излъчващи в спектъра UVA и UVB (с малък фактор). Почти същите са и халогенните. Черните BLACK LIGHT стават единствено да карат Pandinus Imperator да свети призрачно в тъмното. Важното в случая е да не бъркаме осветлението на животните с UVB облъчването и това е темата, която много често се подценява и е от изключително значение за повечето влечуги.
Няма да ви оттегчавам с подробности какво всъщност са UVB-лъчите-това не е урок по физика, но с две думи те са тази част от слънчевите лъчи, която ни кара да изгаряме през лятото или под солариума и която помага на метаболизма-особено много на калциево-минералния баланс в органезма на влечугите чрез създаване на собствен витамин D3 и ензими за подпомагане на този процес. Освен това UVB лъчите са мощен фактор при размножаването, тъй като стимулират хормоноотделянето и е доказано положителното им възде иствие върху окраската на тялото.
Но не е редно, дори е много опасно да облъчваме животните с кой да е източник на UVB или солариум. И тук те имат своите специфични нужди и затова са разработени вече специални лампи за различни влечуги и земноводни, които макар на пръв поглед да са скъпи, са всъщгост много икономични и наред с голямата им полза - излизат доста по - евтини.
Напр. съществуват лампи от 7w за 20-40lt терариум, 12w-50-80lt и т.н.с които облъчваме зверчето от разстояние 30-50см по няколко часа дневно, което е напълно достатъчно то да е винаги в добра форма.

Не бива да има каквито и да е прегради между лампата и животното, нито стъкло, иначе тя е безполезна.

За сведение на тези които решат да направят тази полезна инвестиция-освен че лампите са различни модели и големини (има и такива с винт отзад и са като икономичните крушки, а други са тръби) и различни хубави марки (zoomed,exoterra,arcadia,t-rex...).

На всички обаче пише 2.0 UVB,5.0 UVB и 10.0 UVB.

Първите са най-слаби и са подходящи за колубриди, земноводни и някои животни от умерен климат.

Вторите са по-мощни и подходящи, да не кажа задължителни за игуани, хамелеони, брадати дракони, василискуси, бои и мн. др. тропически видове.

Третите с 10.0 UVB или D3 надпис са за пустинни и полупустинни видове, за някои крокодили и костенурки, повечето агами и т.н.

Факт е, че тези лампи не се намират лесно на българския пазар. Доста скъпи са за джоба на повечето хобисти, което впрочем се отнася за голяма част от необходимата техника, съпътстваща това хоби.
Аз лично като човек, поначало привърженник на "направи си сам" мисля, че с някои неща не бива да се правят компромиси. Нека да не възприемаме животните като играчки, нехаейки за техните жизнени нужди и ако не можем да отговорим на тях, по-добре да си изберем друго занимание.

Сравнение на продукт (0)


DRAGO-LUX Compact DESERT 23W - High UVB - брадати агами и други пустинни видове

DRAGO-LUX Compact DESERT 23W - High UVB - брадати агами и други пустинни видове

DRAGO-LUX Compact DESERT 23W - High UVB - брадати агами и други пустинни видовеDrago-Lux Compact Desert - Комапактна UV лампа с вграден баласт - 23 вата. Може да се включи директно към стандартна фасунга. Идеална за всички пустинни, полупустинни видо..

40.50лв.

DRAGO-LUX Compact FOREST 23W - Medium UVB - хамелеони, игуани и други тропически, горски видове

DRAGO-LUX Compact FOREST 23W - Medium UVB - хамелеони, игуани и други тропически, горски видове

DRAGO-LUX Compact FOREST 23W - Medium UVB - хамелеони, игуани и други тропически, горски видовеDrago-Lux Compact Forest - Комапактна UV лампа с вграден баласт - 23 вата. Може да се включи директно към стандартна фасунга. Идеална за всички тропически ..

38.50лв.

Dragon ALU DEEP DOME Ø14cm рефлектор с кабел и фасунга ER-75

Dragon ALU DEEP DOME Ø14cm рефлектор с кабел и фасунга ER-75

Dragon ALU DEEP DOME Ø14cm рефлектор с кабел и фасунга ER-75Рефлектор за голям размер, по-високи лампи и HID метални халогенни лампиТози комплект се състои от асортимент от части, състоящ се от висококачествен алуминиев рефлектор с полиран гланц, ком..

49.50лв.

Dragon CERA-HEAT 100w - керамична лампа

Dragon CERA-HEAT 100w - керамична лампа

Dragon CERA-HEAT 100w - керамична лампаDRAGON HEAT CERA е керамичен топлинен лампа, която излъчва естествена инфрачервена топлина. Тя дава на влечугите необходимото топлинно излъчване, без да произвежда светлина. Инфрачервената топлина насърчава хран..

51.00лв.

Dragon CERA-HEAT 150w - керамична лампа

Dragon CERA-HEAT 150w - керамична лампа

Dragon CERA-HEAT 150w - керамична лампаDRAGON HEAT CERA е керамичен топлинен лампа, която излъчва естествена инфрачервена топлина. Тя дава на влечугите необходимото топлинно излъчване, без да произвежда светлина. Инфрачервената топлина насърчава хран..

55.00лв.

Dragon CERA-HEAT 60w - керамична лампа

Dragon CERA-HEAT 60w - керамична лампа

Dragon CERA-HEAT 60w - керамична лампаDRAGON HEAT CERA е керамичен топлинен лампа, която излъчва естествена инфрачервена топлина. Тя дава на влечугите необходимото топлинно излъчване, без да произвежда светлина. Инфрачервената топлина насърчава храно..

44.00лв.

Dragon High - Spot 100w - халогенна лампа

Dragon High - Spot 100w - халогенна лампа

Dragon High - Spot 100w - халогенна лампаDRAGON HIGH SPOT е високо качествена спот халогенна рефлекторна лампа. Излъчванта от нея светлина и топлина, малката височина необходима за монтаж + дългия живот на лампата я правят незаменима част от терариум..

31.00лв.

Dragon High - Spot 30w - халогенна лампа

Dragon High - Spot 30w - халогенна лампа

Dragon High - Spot 30w - халогенна лампаDRAGON HIGH SPOT е високо качествена спот халогенна рефлекторна лампа. Излъчванта от нея светлина и топлина, малката височина необходима за монтаж + дългия живот на лампата я правят незаменима част от терариумн..

25.50лв.

Dragon High - Spot 50w - халогенна лампа

Dragon High - Spot 50w - халогенна лампа

Dragon High - Spot 50w - халогенна лампаDRAGON HIGH SPOT е високо качествена спот халогенна рефлекторна лампа. Излъчванта от нея светлина и топлина, малката височина необходима за монтаж + дългия живот на лампата я правят незаменима част от терариумн..

25.50лв.

Dragon High - Spot 75w - халогенна лампа

Dragon High - Spot 75w - халогенна лампа

Dragon High - Spot 75w - халогенна лампаDRAGON HIGH SPOT е високо качествена спот халогенна рефлекторна лампа. Излъчванта от нея светлина и топлина, малката височина необходима за монтаж + дългия живот на лампата я правят незаменима част от терариумн..

31.00лв.

Dragon LAMP-CAGE large ca. Ø15,5cm, 22cm

Dragon LAMP-CAGE large ca. Ø15,5cm, 22cm

Dragon LAMP-CAGE large ca. Ø15,5cm, 22cmТази предпазител държи Вашите любимци на безопасно разстояние от горещата лампа. Змиите например, имат лошия навик да заспиват върху все още топлата лампа и стават сериозни поражения. Има случаи и на хамелеонче..

38.30лв.

Dragon LAMP-CAGE small ca. Ø12cm, 16cm

Dragon LAMP-CAGE small ca. Ø12cm, 16cm

Dragon LAMP-CAGE small ca. Ø12cm, 16cm Тази предпазител държи Вашите любимци на безопасно разстояние от горещата лампа. Змиите например, имат лошия навик да заспиват върху все още топлата лампа и стават сериозни поражения. Има случаи и на хамеле..

30.00лв.

Dragon PET PLAZA LIGHT UNIT - капак ca.1w осветително тяло

Dragon PET PLAZA LIGHT UNIT - капак ca.1w осветително тяло

Dragon PET PLAZA LIGHT UNIT - капак ca.1w осветително тялоDragon PET PLAZA LIGHT UNIT e осветително тяло, което може да замести капакът на пластмасовите терариуми PET PLAZA.Както е показано на снимките, просто сваляте стария капак и на негово място с..

67.00лв.

Dragon Red Heat 50w - инфрачервена лампа

Dragon Red Heat 50w - инфрачервена лампа

Dragon Red Heat 50w - инфрачервена лампаRED DRAGON ХЕАТ е инфрачервена нагревателна лампа с вграден рефлектор за насочване към точно определена зона за отопление. Много ефективен източник на топлина, с малки порции видима светлина - позволява да набл..

14.50лв.

Dragon Red Heat 75w - инфрачервена лампа

Dragon Red Heat 75w - инфрачервена лампа

Dragon Red Heat 75w - инфрачервена лампаRED DRAGON ХЕАТ е инфрачервена нагревателна лампа с вграден рефлектор за насочване към точно определена зона за отопление. Много ефективен източник на топлина, с малки порции видима светлина - позволява да набл..

15.00лв.

Dragon нагревателен камък - гранит Granite Rock - 10W 29x18x5 см

Dragon нагревателен камък - гранит Granite Rock - 10W 29x18x5 см

Dragon нагревателен камък - гранит Granite Rock - 10W 29x18x5 смНагревателен камък, симулиращ нагрят от слънцето камък (в природата, дори и след залез слънце, камъните поддържат известно количество топлина в продължение на няколко часа). Различни вле..

72.50лв.

Dragon нагревателен камък - гранит Granite Rock - 5W 18x12x4 см

Dragon нагревателен камък - гранит Granite Rock - 5W 18x12x4 см

Dragon нагревателен камък - гранит Granite Rock - 5W 18x12x4 смНагревателен камък, симулиращ нагрят от слънцето камък (в природата, дори и след залез слънце, камъните поддържат известно количество топлина в продължение на няколко часа). Различни влеч..

60.00лв.

Dragon Осветително тяло L Ø22cm - max. 150w + предпазител

Dragon Осветително тяло L Ø22cm - max. 150w + предпазител

Dragon Осветително тяло L Ø22cm - max. 150w + предпазителОсветително тяло с диаметър от 22см за лампи с мощност до 150w.За тропически и пустинни терариумиМоже да се монтира в или извън терариумаИзработен от неръждаем алуминийУлтра лекВключва щипка за..

57.60лв.

Dragon Осветително тяло S Ø14cm - max. 60w + предпазител

Dragon Осветително тяло S Ø14cm - max. 60w + предпазител

Dragon Осветително тяло S Ø14cm - max. 60w + предпазителОсветително тяло с диаметър от 14см за лампи с мощност до 60w.За тропически и пустинни терариумиМоже да се монтира в или извън терариумаИзработен от неръждаем алуминийУлтра лекВключва щипка за л..

54.00лв.

Dragon Ултра тънък нагревател 10w - 42x15cm

Dragon Ултра тънък нагревател 10w - 42x15cm

Dragon Ултра тънък нагревател 10w - 42x15cmУлтра тънките нагреватели на DRAGON, несъмнено са практично решение за повишаване на температурата на въздуха в терариума. Подходящи са за всички видове терариуми, като може да се монтират и на страничната с..

40.50лв.

Dragon Ултра тънък нагревател 14w - 28x28cm

Dragon Ултра тънък нагревател 14w - 28x28cm

Dragon Ултра тънък нагревател 14w - 28x28cmУлтра тънките нагреватели на DRAGON, несъмнено са практично решение за повишаване на температурата на въздуха в терариума. Подходящи са за всички видове терариуми, като може да се монтират и на страничната с..

38.00лв.

Показва 1 до 21 от 74 (4 страници)